کابل خشک چیست؟ پاسخ به این سوال کمک می کند تا شما بتوانید برای پروژه های مختلف برقی مناسب ترین انتخاب را داشته باشید. در تعریف اینکه کابل خشک یا مفتول چیست می توان گفت نوعی از کابل های برقی به شمار می آید که از چند رشته سیم مسی در هم تنیده ساخته شده و به دلیل نوع ساختار هادی به کار رفته در آن دارای قدرت بالای رسانایی می باشد. همچنین این کابل ها همانطور که از نام آن مشخص است انعطاف پایینی دارد که همین موضوع کاربردآن را محدود می کند. در این مقاله به معرفی کامل این کابل و نیز مشخصات و ویژگی های آن می پردازیم.
همانطور که در مقدمه در تعریف این سوال که کابل خشک چیست گفته شد. دسته ای کابل ها به شمار می آید که مانند کابل افشان یا هر نوع دیگری از کابل به دلیل نوع طراحی و ساخت کاربرد خاصی برای آن تعریف شده است.کابل های خشک دسته ای از کابل ها به شمار می آید که به دلیل خشکی و عدم انعطاف پذیری باید برای پروژه هایی استفاده شوند که ثابت است و حرکتی در آن نیست. یکی از موارد کاربرد کابل خشک(مفتول) می تواند استفاده از آن در تابلوهای برق باشد. البته کابل های خشک انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
زمانی که بخواهید برای خرید سیم و کابل برق اقدام کنید نوع کاربری نکته بسیار مهمی در انتخاب گزینه مناسب به شمار می آید. استاندارد تعریف شده برای هر یک از انواع سیم و کابل به گونه ای است که کاربرد آن را تضمین می کند. به طور مثال اگر از کابل های خشک در پروژه هایی که در معرض تحرک یا هر آسیب فیزیکی دیگری است می تواند منجر به خسارت های سنگین شود. با این وجود استاندارد تعریف شده برای این کاب تایید می کند که می توان با اطمینان خاطر از آن در تابلوهای برق استفاده کرد. نکته مهم دیگری که لازم است درباره این کابل ها بدانید عایق به کار رفته در آن است. این کابل ها با لایه ای از پی وی سی عایق شده اند که این موضوع تا حد زیادی به افزایش مقاومت آن کمک می کند.
برای اینکه بتوانید به صورت فنی و تخصصی با این نوع کابل آشنا شوید لازم است مشخصات فنی و ویژگی های آن را نیز به طور کامل بشناسید. برای این منظور در ادامه به مهمترین مواردی که در زمان بررسی این کابل ها باید مورد توجه قرار دهید، اشاره می شود:
ولتاژ اسمی این کابل ها از 300 تا 500 ولت می باشد.
در این شاخصه کابل های خشک به دو دسته 0.5 و 0.75 و نیز یک میلیمتر دسته بندی می شود. اگر سطح مقطع کابل خشک بیشتر از یک میلیمتر شود بر میزان ولتاژ اسمی آن نیز تاثیر گذاشته و بین 450 تا 750 ولت می رسد.
در این دسته بندی کابل های خشک به دو دسته فابریک و غیر فابریک تقسیم می شوند. کابل های فابریک خشک با کشش میلگرد و کابل های غیر فابریک با تسمه های فلزی ساخته می شوند که هر کدام از این روش ها می تواند تعیین کننده ضخامت کابل باشد.
جنس هادی به کار رفته در کابل مفتولی غالبا از مس آنیل شده است.
عایقی که برای کابل های خشک استفاده می شود از جنس PVC می باشد. و استاندارد ملی تعیین شده برای این کابل ها ISIRI 60705 است.
کابل های خشک عمدتا در دو دسته زیر طبقه بندی می شوند:
کابل هایی تک هسته است که با پوششی از جنس آلومینیوم پوشیده شده است. این کابل ها تک رشته هستند. نوع دیگری از ان چند هسته و با پوشش فولاد است. در هر کدام از این موارد در موقعیت های خاص از آرماتور سیم آلومینیومی استفاده می شود. گاهی نیز می توان از سیم فولادی گالوانیزه یا پوشش نواری فولادی گالوانیزه نیز در این کابل ها استفاده کرد.
این کابل ها در دسته کابل های سبک شناخته می شوند. سطح مقطع این نوع کابل تا 6 میلیمتر می باشد که می توان به راحتی برای سیم کشی برق داخلی ساختمان ها به صورت توکار یا روکار نیز استفاده کرد. کاربرد دیگر این کابل ها در صنعت است که محدودیتی برای استفاده در محیط های خشک یا مرطوب ندارد. با این وجود در زمان استفاده باید از تماس آن با نور خورشید پیشگیری کرد. در چنین مواردی استفاده از روکش یا عایق برای سیم کشی ضروری است.
با توجه به ساختاری که از این نوع کابل گفته شد، طبیعی است که کاربرد کابل خشک محدود می باشد، و نمی توان از آن به صورت آزادانه در هر پروژه ای استفاده کرد.
از مهمترین کاربردهای این کابل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سیم کشی داخل تابلوهای برق به دلیل نوع ساختار ثابتی که دارند با کمک کابل های خشک انجام می شود.
یکی از کاربردهای رایج کابل مفتولی استفاده برای توزیع برق با هدف مصارف صنعتی است. از این کابل ها در فضاهای آزاد که در معرض رطوبت یا خشکی است نیز می توان استفاده کرد مشروط بر اینکه فضای مورد استفاده باید ثابت باشد.
از دیگر کاربردهای این کابل ها در توزیع برق خانگی است. با این شرط که از این کابل باید به صورت ایمن برای زیر لایه گچی یا داخل لوله استفاده کرد. استفاده از این کابل ها در لایه های آجری و بتنی ساختمان ها نیز بلامانع است.
پس از آشنایی با کاربرد کابل خشک نوبت به قیمت کابل خشک می رسد. همانطور که می دانید نوسانات ارزی و تورم می تواند تاثیر مستقیم بر قیمت این کالا نیز داشته باشد. با این وجود به طور کلی عوامل مختلفی در نهایت می تواند بر قیمت آن تاثیرگذار باشد که در ادامه به آن اشاره می کنیم:
یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر قیمت کابل مفتول، مواد اولیه و قیمت آن است. هر چه مواد اولیه به کار رفته در تولید کابل مرغوب تر و با کیفیت تر باشد در قیمت نهایی این محصول نیز تاثیر گذاشته و باعث افزایش قیمت آن می شود. عمدتا از مس و آلومینیوم به عنوان هادی در این کابل ها استفاده می شود. حتی از میان این فلزات هر چه میزان مس استفاده شده بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر از کابل های آلومینیومی خواهد بود.
از آنجا که قدرت رسانا بودن کابل ها بیشتر از سیم است، نشان می دهد که میزان مس و آلومینیوم به کار رفته در آن نیز بیشتر است. از همین رو قیمت آن نیز افزایش می یابد. در واقع ضخامت و اندازه کابل در کنار هزینه های تولید و مواد استفاده شده در آن قیمت کابل را تعیین می کند.
نوع عایق نیز از دیگر موارد تعیین کننده در قیمت کابل می باشد. عایق ها عمدتا از جنس پی وی سی یا XLPE است. از میان این دو نوع عایق هزینه XLPE بیشتر از پی وی سی است. علاوه بر این کابل هایی که به صورت دفنی یا داخل کانال استفاده می شود نیز دارای آرمور می باشند که هزینه مازاد به هزینه های دیگر می افزاید. در صورتی که از شیلد یا غلاف نیز برای کابل استفاده شده باشد این هزینه ها افزایش بیشتری خواهد داشت.
میزان ضخامت آبکاری برای هر نوع از انواع کابل های خشک متفاوت است. از آنجا که آبکاری کابل خشک با کمک نقره انجام می شود از همین رو میزان ضخامت آبکاری بر مصرف نقره و به تبع آن بر قیمت نهایی تاثیر دارد.
دستمزد کارگران، هزینه های پسماند و ضایعات ناشی از تولید کابلف خرید دستگاه های روز دنیا، مواد اولیه، حمل و نقل، بسته بندی و… از مهمترین هزینه هایی است که تنها در روند تولید کابل صورت می گیرد. این موارد در مجموع قیمت نهایی تولیدکننده را تعیین می کند.
از آنجا که کابل مفتول به قیمت مناسب و با بهترین کیفیت نیازمند اطلاعات دقیق و درست است، از همین رو بهترین گزینه خرید این کابل از برندهای معتبر و یا نمایندگی های آن است. شرکت برق زوم نمایندگی برترین شرکت های تولید کننده سیم و کابل برق در کشور است. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر، دریافت مشاوره و نهایت خرید می توانید با کارشناسان برق زوم تماس بگیرید.
زمانی که بخواهید از هر یک از انواع کابل استفاده کنید، مهمترین گزینه برای انتخاب صحیح اطلاع از کاربرد، مشخصات فنی و تفاوت هایی است که هر کدام از این کابل ها به دارند. حتما به خوبی می دانید که کابل افشان نیز مانند کابل خشک نوعی از کابل به شمار می آید که برخلاف کابل مفتول یا مفتولی انعطاف زیادی دارد، از همین رو به آن کابل نرم نیز گفته می شود. از همین رو این کابل ها عمدتا برای ساختمان سازی و مصارف صنعتی کاربرد زیادی دارد. از مهمترین تفاوت هایی که می توان برای این دو نوع کابل برشمرد:
یکی از مهمترین فاکتورهای تمایز کابل خشک از کابل افشان میزان انعطاف پذیری آن است. همانطور که میدانید کابل خشک کابلی بدون انعطاف است که تنها می توان از آن برای موارد ثابت استفاده کرد. این در حالی است که انعطاف پذیری کابل های افشان استفاده از آن را برای مصرف کننده با محدودیت کمتری مواجه می کند.
فاکتور دیگری که تفاوت این دو کابل را نشان می دهد میزان مقاومت اهمی است. به دلیل نوع ساختار کابل مفتول که متشکل از هادی در هم تنیده است مقاومت آن بسیار بیشتر از کابل های افشان است.
کابل های خشک به دلیل نوع مفتول به کار رفته در آن باعث تماس الکترون ها در سطح خارجی هادی می شود. همین موضوع باعث کاهش عمر کابل و شکستگی درآن می شود. این در حالی است که این موضوع در کابل های افشان وجود ندارد.
مهمترین کاربرد کابل خشک چیست؟
به دلیل نوع ساختار کابل مفتول که باعث کاهش میزان انعطاف این کابل ها شده، تنها می توان در مواردی از آن استفاده کرد که محیط ساکن و ثابت باشد. استفاده در تابلوهای برق و نیز برق صنعتی یا داخل ساختمان ها از مهمترین کاربرد هایی است که از کابل های خشک می شود.
تفاوت کابل خشک با کابل افشان چیست؟
کابل خشک یا مفتولی 3 تفاوت با کابل های افشان دارد، این تفاوت ها در میزان انعطاف پذیری کابل، جنس مفتول و میزان مقاومت اهمی آن است. هر کدام از این تفاوت ها باعث شده تا کاربرد این کابل ها متمایز از هم باشد. به طور کلی مقاومت کابل های خشک به دلیل در هم تنیده بودن مفتول بیشتر است
دیدگاهتان را بنویسید