کابل های با کاربردهای ویژه را زره بندی می کنند زیرا هم در برابر آسیب رسانی احتمالی نیروهای مکانیکی درهنگام نصب و بهره برداری پشتیبان خوبی است و هم برای عبور جریانهای عیب زمین گذرگاه مناسبی می باشد. در سال های پیش کابل های توزیع را نیز زره بندی می کردند هر چند امروزه کابل های توزیع خشک دیگر نیازی به زره ندارند مگر آنکه شرایط کاربرد و نصب وجود زره را لازم سازد.
امروزه یافتن تعریف درست و استانداردی برای زره بندی که بتواند ،عمر، دوام ایستادگی در برابر خوردگی را بازگو کند تا اندازه ای دشوار است. زره بندی کابل ها با توجه به آزموده های بسیار گسترده ای که در زمینه کاربرد زره در زمین های مختلف وجود دارد انجام می گیرد و موادی که به عنوان زره مصرف می شوند شامل نوار یا تسمه های فولادی و سیم های فولادی گالوانیزه می شوند.
نوارهای فولادی که در زره بندی کابل ها مصرف می شوند برپایه اندازه تنه کابل 5/0 تا 8/0 میلیمتر ضخامت دارند. نوارهای نازکتر با غلطک های سرد و نوارهای کلفت تر با غلطک های گرم ساخته و در روند ساخت با ماده قیر (بیتومین) پوشانده می شوند. هر چند همین نوارها پس از پیچانده شدن برروی تنه کابل دوباره با همین ماده آغشته می شوند از آنجا که بروز آسیب های مکانیکی ،همیشه به ویژه به هنگام نصب کابل، قابل پیش بینی است ولی بروز پدیده خوردگی نیاز به زمان دارد، گزینش زره بیشتر با توجه به پدیده های مکانیکی انجام می گیرد. در همین راستا نصب کابل در گودال هایی کمتر از 5/0 متر پیشنهاد نمی گردد زیرا فعالیت های مکانیکی سطحی برروی کابلها حتی اگر زره دار نیز باشند موثرند، در این شرایط نوارهای فولادی نیز نمی توانند کمک چندانی بکنند.
سازندگان بیشتر از نوارهای فولادی به جای سیم های فولادی سود می برند ولی گزینش نوار به جای سیم برپایه بررسی های فنی یا اقتصادی دقیق نیست و گالوانیزه کردن آنها گران تمام می شود هرچند برخی از خریداران نوارهای گالوانیزه را ترجیح میدهند.
سیم های فولادی گالوانیزه که برای زره بندی کابل ها مصرف می شوند، استاندارد شده اند. اگر به توانمندی کششی بیشتری نیاز پیدا شود مانند نیاز به کشش در کابل های زیر دریایی سیم های فولادی کربن دار را به کار میبرند.
زره های ضد آهن ربا بیشتر در کابل های تک رشته ای کاربرد دارند و از آنجا که دارای استحکام کافی هستند برای حفاظت کابل به صورت نوار هم مصرف می شوند این زره ها معمولاً از جنس آلومینیوم هستند و معمولاً برای جریان بزرگ عیب زمین بهتر از فولادند ولی درجه حفاظت مکانیکی آنها کمتر است از سویی گران تر نیز می باشند.
دیدگاهتان را بنویسید